بخش زیادی از جذابیت بازار ارزهای دیجیتال به دلیل معاملات فیوچرز است؛ فیوچرز امکان معاملات دو طرفه را برای معاملهگران فراهم میکند. در این نوع معاملات کاربران میتوانند هم از ریزش و هم از رشد قیمت درآمدزایی داشته باشند. از طرفی دیگر در فیوچرز میتوانیم معاملاتی با چندین برابر سرمایه خود باز کنیم. اما معاملات فیوچرز چیست؟ آموزش فیوچرز چگونه است؟
در این مقاله از سایت ارزیکال قصد داریم به آموزش فیوچرز صفر تا صد بپردازیم. سپس به بررسی مزایا و معایب آن و مقایسه فیوچرز با دیگر روشهای معاملاتی خواهیم پرداخت.
فیوچرز به زبان ساده
اجازه دهید در ابتدای آموزش، به فیوچرز به زبان ساده بپردازیم و به سادهترین شکل این نوع معاملات را توضیح دهیم!
تصور کنید که یک غرفه آبمیوه دارید و یک نوشیدنی خنک را به قیمت 1 دلار میفروشید. حالا فرض کنید نگران این هستید که در زمستان، زمانی که هوا واقعا سرد است، کسی نوشیدنی خنک شما را نخرد.
بنابراین، شما با همسایه خود معامله می کنید : او موافقت میکند حتی در زمستان از شما نوشیدنی خنک اما با قیمت 0.9 دلار بگیرد. این معامله مانند یک «معامله فیوچرز» است؛ زیرا توافقی برای خرید و فروش یک چیز در آینده اما با قیمتی که اکنون تصمیم گرفتید است.
همسایه شما ممکن است فکر کند که حتی در زمستان، افراد همچنان لیموناد میخرند. بنابراین میتواند نوشیدنیهایی که اکنون با قیمت 0.9 دلار خریداری میکند را در آینده با قیمت بیشتری بفروشد.
معاملات فیوچرز دقیقاً به همین صورت است. معاملهگران توافق میکنند که چیزهایی مانند نفت، طلا یا حتی ارزهای فیات یا ارزهای دیجیتال را با قیمتی که اکنون روی آن توافق دارند بخرند یا بفروشند. اما خرید یا فروش واقعی بعداً اتفاق خواهد افتد.
مثل این است که اکنون برای چیزی که در آینده اتفاق خواهد افتاد، معامله کنید. به همین دلیل به این نوع معاملات “فیوچرز” یا “معاملات آتی” گفته میشود.
فیوچرز (Futures) در ارز دیجیتال چیست؟
بالاتر با فیوچرز به زبان ساده پرداختیم، اما در ادامه کمی عمیقتر با این نوع معاملات مخصوصاً در بازار ارزهای دیجیتال آشنا خواهیم شد.
معاملات فیوچرز در ارزهای دیجیتال نیز مشابه معاملات آتی در دیگر بازارهای مالی است. اما به جای خربئ و فروش کالاها یا سهام، قراردادها بر اساس قیمت ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین یا اتریوم بسته میشوند.
در ادامه برای پاسخ به سوال “فیوچرز چیست” یک تجزیه و تحلیل ساده از این نوع معاملات خواهیم داشت :
- دلیل انجام این معاملات : این قرارداد را میبندیم زیرا روند آینده قیمت را پیشبینی میکنیم و میخواهیم از دیدگاه خود سود کسب کنیم.
- دارایی واقعی در کار نیست : در معاملات آتی کریپتو، با ارز دیجیتال واقعی سروکار نداریم. در این نوع معاملات تنها اختلاف قیمت را در پایان قرارداد به صورت نقدی تسویه میکنیم. این نوع معاملات، خرید و فروش واقعی ارز دیجیتال نیست؛ صرفاً یک قرارداد بر روی قیمت هستند.
- استفاده از اهرم معاملاتی : میتوانیم قیمت کامل قرارداد را از قبل پرداخت نکنیم. با استفاده از اهرم، با سرمایهای کمتر یک قرارداد بزرگتر ایجاد میکنیم. این میتواند ریسک بالایی داشته باشد، اما از طرفی سود احتمالی نیز بیشتر خواهد بود. (در بخش “اهرم معاملاتی چیست” کامل به این موضوع خواهیم پرداخت)
- پلتفرمهای معاملاتی : قراردادها فیوچرز در صرافیهای خاصی انجام میشوند. در این پلتفرمها افراد زیادی اقدام به ایجاد قراردادهای فیوچرز میکنند و در نتیجه قراردادها همدیگر را همپوشانی میکنند. (یک قرارداد میان دو کاربر ایجاد میشود)
قراردادهای فیوچرز در ارزهای دیجیتال به معاملهگران اجازه میدهد در مورد قیمت آینده آنها به توافق برسند و بر روی آن با یکدیگر معامله کنند. به نوعی اجازه میدهد بر روی افزایش یا کاهش قیمتها شرط بندی کنند.
انواع معاملات فیوچرز چیست؟
در ادامه آموزش فیوچرز، باید به انواع معاملات بپردازیم. معاملات فیوچرز در بازار رمز ارزها به صورت کلی به دو دسته تقسیم میشود. دسته اول فیوچرز استاندارد و دسته دوم فیوچرز پرپچوال یا دائمی نام دارد. در ادامه به معرفی هر نوع خواهیم پرداخت.
فیوچرز استاندارد چیست؟
معاملات استاندارد نوع سنتی قراردادهای فیوچرز است. در این نوع معاملات خریدار و فروشنده اکنون توافق میکنند یک دارایی را با قیمتی مشخص در تاریخی خاص در آینده معامله کنند. معاملات فیوچرز استاندارد تاریخ انقضا دارند و قرارداد باید در آن تاریخ تسویه شود.
اینها قراردادهایی هستند که تاریخ انقضا مشخصی دارند. معامله گران توافق می کنند که یک دارایی را با قیمت از پیش تعیین شده خریداری کنند یا بفروشند. قراردادهای فیوچرز استاندارد معمولاً با قیمتهایی نزدیک به قیمت لحظهای دارایی معامله میشوند.
هنگامی که قرارداد منقضی میشود، معاملهگران قرارداد را به قیمت توافق شده تسویه میکنند. البته میتوانند آن را به یک قرارداد آتی جدید تبدیل کنند.
توجه کنید پلتفرمهای امروزی به نوعی ساده سازی میکنند این معاملات را که معاملهگران حتی متوجه این اتفاقات نیستند. معاملهگران صرفاً روند بازار را تحلیل میکند و با کلیک بر روی گزینه “Buy” یا “Sell” وارد معاملات خرید یا فروش میشوند.
آشنایی با معاملات فیوچرز پرپچوال
قراردادهای فیوچرز پرپچوال نوعی قرارداد آتی هستند که تاریخ انقضا ندارند. معاملهگران میتوانند معاملات خود را به طور نامحدود حفظ کنند. البته مشروط بر اینکه معاملهگر بتواند ضرر معامله را پرداخت کند. به این منظور که دارایی کافی (Margin) برای پوشش ضرر داشته باشد.
این نوع معاملات شامل کارمزدی تحت عنوان فاندینگ ریت میشوند که قیمت قراردادهای فیوچرز را مطابق با قیمت لحظهای (بازار اسپات) نگه میدارد.
این قراردادها که به عنوان معاوضه دائمی یا قراردادهای پرپچوال نیز شناخته میشوند، مشابه قراردادهای آتی استاندارد هستند. صرفاً با این تفاوت که تاریخ انقضا ندارند.
در عوض، آنها از یک بازار نقدی با نرخهای تامین مالی که به صورت دورهای (مثلاً هر 8 ساعت) رخ میدهد، تقلید میکنند. به این منظور که سعی میکنند با اتخاذ کارمزدها، نرخ قیمت را در بازههای زمانی مشخص با قیمت بازار یکپارچه سازی کنند.
بررسی تفاوت میان فیوچرز استاندارد و پرپچوال
بالاتر در ادامه آموزش فیوچرز چیست، به آشنایی با انواع معاملات فیوچرز پرداختیم. در ادامه با بررسی تفاوت این دو، هر یک را بهتر درک خواهیم کرد.
به معاملات فیوچرز استاندارد، مانند بلیط کنسرت فکر کنید. این کنسرت یک رویداد خاص در یک تاریخ خاص است. اگر بلیت (قرارداد فیوچرز) برای یک کنسرت (یک دارایی) دارید که در اول فروردین برگزار میشود، حتماً باید در تاریخ مشخص از آن استفاده کنید. البته میتوانید آن را قبل از تاریخ برگزاری بفروشید، اما پس از پایان کنسرت، بلیط بی ارزش خواهد شد.
معاملات فیوچرز پرپچوال بیشتر شبیه تهیه اشتراک یک پلتفرم پخش موسیقی است. شما نگران تاریخ انقضا نیستید. تا زمانی که به پرداخت هزینه اشتراک (پرداخت کارمزد فاندینگ ریت) ادامه میدهید، میتوانید از پلتفرم استفاده کنید. در معاملات پرپچوال هیچ “تاریخ انقضایی” وجود ندارد؛ هر زمان که بخواهید میتوانید وارد معامله شوید یا از آن خارج شوید.
اصلیترین تفاوت فیوچرز استاندارد و پرپچوال در داشتن و عدم داشتن تاریخ انقضا است. معاملات Perpetual را میتوان به طور نامحدود نگه داشت. البته در هر دو نوع از معاملات میتوان معاملات دو طرفه انجام داد و از اهرمهای معاملاتی استفاده کرد.
اهرم معاملاتی (Leverage) در فیوچرز چیست؟
یکی از اصلیترین مفاهیم در آموزش فیوچرز، مفهوم اهرم معاملاتی یا لوریج است.
اهرم معاملاتی (Leverage) را خیلی ساده توضیح دهیم. تصور کنید میخواهید یک ابزار 100 دلاری بخرید، اما فقط 10 دلار سرمایه دارید. دوستی که شما پیش او اعتبار دارید، میگوید: «من ۹۰ دلار برای خرید این ابزار به تو قرض میدهم و بعداً میتوانی به من پس بدی». این مثل استفاده از اهرم معاملاتی است.
در معاملات فیوچرز، استفاده از اهرم به منظور ایجاد یک معامله با سرمایه بیشتر از دارایی خود است. شما میتوانید مقدار زیادی از یک ارز را بدون نیاز به پرداخت کل قیمت از قبل، معامله کنید. در عوض، شما مقدار کمی پول میگذارید که به آن «مارجین» میگویند.
مارجین مانند اعتبار است، شما به اندازه مارجین خود (برای مثال 100 دلار) اعتبار دارید. میتوانید از اهرم 100 استفاده کنید و به جای 100 دلار، معاملهای به اندازه 10 هزار دلار ایجاد کنید. در این صورت اگر قیمت ارز خریداری شده 10 درصد رشد کند، به جای 10 دلار 1000 دلار (10 درصد از 10 هزار) سود میکنید. اما از طرفی اگر ضرر معامله به میزان اعتبار شما برسد، معامله بسته (لیکویید) میشود. معاملهگر به اندازه مارجین خود اعتبار دارید؛ اگر ضرر از آن بالاتر برود، پلتفرم معامله را خواهد بست.
اهرمهای معاملاتی کمک میکند بتوانید با سرمایهای بیشتر از سرمایه خود، وارد معامله شوید. اما به همین میزان باعث افزایش میزان ریسک معامله نیز میشود.
لیکوئید (Liquid) شدن در فیوچرز چیست؟
بیایید برگردیم به همان مثال قبلی خود که در رابطه با اهرم معاملاتی از آن استفاده کردیم.
فرض کنید از 10 دلار خود برای خرید یک ابزار 100 دلاری استفاده کردید (90 دلار قرض گرفتید). اما ارزش آن شروع به کاهش میکند. اگر ارزش آن به 90 دلار کاهش بیابد، شخصی که پول را به شما قرض داده است، درخواست برگشت وجه میکند.
ا فکر میکند اگر ارزش این ابزار به پایینتر از 90 دلار برسد، شما توان بازپرداخت قرض را نخواهید داشت. در این شرایط به شما میگوید: “این ابزار را قبل از کاهش بیشتر قیمت بفروش تا بتوانم 90 دلار خود را پس بگیرم”.
در معاملات فیوچرز، اگر ارزش چیزی که معامله میکنید بیش از حد کاهش یابد، صرافی کاری مشابه را انجام میدهد. صرافی در معاملات اهرم دار به معاملهگر سرمایه اعتبار بیشتری میدهد تا با حجم بالاتری ترید کنید. اما سرمایه اولیه (مارجین) اعتبار شماست.
اگر ضرر بالاتر از مارجین باشد، در واقع بالاتر از اعتبار شما پیش صرافی خواهد بود. در این شرایط صرافی اقدام به بستن معامله و برداشت قرض ارائه داده خواهد کرد تا مطمئن شود خودش توسط معامله شما متضرر نمیشود.
اگر اعتبار (مارجین) شما 100 دلار و ارزش معامله 500 دلار باشد (استفاده از اهرم 5)، تحمل ریسک برابر با 20 درصد خواهد بود. در این شرایط 100 دلار از معامله 500 دلاری، دارایی شما و 400 دلار مابقی دارایی صرافی است. اگر معامله به 20 درصد (100 دلار) ضرر برسد، صرافی معامله را لیکویید میکند تا خود دچار ضرر نشود.
تفاوت فیوچرز با انواع روشهای معاملاتی
تا اینجا مقاله به آموزش فیوچرز و بررسی اصطلاحات موجود پرداختیم و به سوال فیوچرز چیست پاسخ دادیم. اما تفاوت فیوچرز با دیگر روشهای معاملاتی چیست؟
صرافیهای ارزهای دیجیتال، عمدتاً سه نوع معاملات ارائه میدهد. این سه نوع عبارتند از معاملات اسپات (Spot)، معاملات فیوچرز (Futures) و معاملات مارجین (Margin). در ادامه به مقایسه معاملات فیوچرز با دیگر روشها خواهیم پرداخت.
مقایسه معاملات فیوچرز و معاملات اسپات
معاملات فیوچرز و اسپات را میتوان با خرید بلیط هواپیما برای یک سفر آینده در مقابل با سوار تاکسی شدن در حال حاضر مقایسه کنیم.
معاملات اسپات، مانند سوار تاکسی شدن است؛ کرایه را پرداخت میکنید و بلافاصله سوار میشوید. در معاملات اسپات در واقع یک ارز دیجیتال با قیمت لحظهای خرید و فروش میشود و این یک معامله واقعی است. شما صاحب ارز دیجیتال خریداری شده هستید و میتوانید بلافاصله آن را به کیف پول خود منتقل کنید.
اما معاملات فیوچرز بیشتر شبیه رزرو بلیط هواپیما برای سفری در آینده است. شما موافقت میکنید که یک ارز دیجیتال را با قیمتی از پیش تعیین شده در تاریخ خاصی بخرید یا بفروشید. با انجام معامله فیوچرز شما مالک رمزارز واقعی نیستید. در واقع هیچ رمزارزی ندارید و صرفاً بر روی نوسان قیمت آن قرارداد بستید.
اصلیترین تفاوت اسپات و فیوچرز در مالکیت و عدم مالکیت دارایی است. دیگر تفاوت این دو در یک طرفه بودن و دو طرفه بودن معاملات است. در بازار اسپات تنها میتوانیم از رشد قیمت سود کسب کنیم. اما در فیوچرز میتوانیم هم از رشد و هم از ریزش قیمت سود کسب کنیم.
تفاوت مارجین و فیوچرز
معاملات آتی و معاملات مارجین هر دو به شما این امکان را میدهند که با پول بیشتری نسبت به آنچه که دارید معامله کنید. اما تفاوت مارجین و فیوچرز چیست؟
معاملات فیوچرز :
معاملات فیوچرز شما در حال خرید یا فروش “قراردادهای فیوچرز” هستید. این قراردادها به شما این حق را میدهد که در آینده یک ارز دیجیتال را با قیمت از پیش تعیین شده بخرید یا بفروشید.
- این قراردادها استاندارد شده و در بازارهای آتی معامله می شوند.
- قراردادهای فیوچرز میتوانند دارای تاریخ انقضا (آتی استاندارد) یا دائمی باشند.
- اهرم در معاملات آتی تعبیه شده است. بنابراین شما برای استفاده از اهرم معاملاتی ذاتاً قرض نمیگیرید و صرفاً با اعتبار (Margin) خود معاملاتی با حجم بالاتر ایجاد میکنید.
این توضیحاتی از معاملات فیوچرز در بازار ارزهای دیجیتال است.
معاملات مارجین (Margin) :
معاملات مارجین به این معناست که شما مستقیماً از یک صرافی (یا سایر معاملهگران) برای معاملات ارزهای دیجیتال وام میگیرید.
- در بازار اسپات معامله میکنید، به این معنی که ارزهای دیجیتال واقعی را بلافاصله با قیمتهای فعلی بازار میخرید یا میفروشید.
- باید بخشی از پول خود را به عنوان وثیقه ارائه دهید که همان “Margin” است.
- اهرم در معاملات مارجین به شما امکان میدهد قدرت خرید خود را تقویت کنید. اما میتوانید انتخاب کنید که چه مقدار اهرم استفاده کنید (حداکثر تا سقف تعیین شده توسط صرافی)
در هر دو مورد، اگر بازار برخلاف معامله شما حرکت کند، ممکن است لیکوئید شوید. تفاوت مارجین و فیوچرز در ظاهر خیلی ملموس نیست؛ تفاوت اصلی آنها در ساختار دریافت قرض است.
چارت فیوچرز در تریدینگ ویو
پلتفرم تریدینگ ویو (Tradingview) نمودارهای زیادی از جمله نمودارهای فیوچرز بیت کوین، اتریوم و ارزهای دیگر را ارائه میدهد. میتوانید برای تحلیل روند قیمت، حجم معاملات و سایر دادههای مهم به این نمودارها دسترسی داشته باشید.
قیمت در بازار فیوچرز معمولاً با قیمت در بازار اسپات تفاوت دارد (البته تفاوت بسیار کم). در نتیجه اگر مشغول ترید در بازار فیوچرز هستید، بهتر است برای تحلیل از نمودارهای فیوچرز استفاده کنید.
شاید در تشخیص روند تفاوتی بین این دو نمودار وجود نداشته باشد؛ اما در قرار دادن حد سود (TP) و حد ضرر (SL) اهمیت بالایی دارد. همین اختلاف کم قیمت ممکن است باعث شود حد ضرر خود را اشتباه تعیین کنید، قیمت حد ضرر را تاچ کند و برگردد و بی دلیل متضرر شوید.
برای استفاده از نمودار فیوچرز ارزهای دیجیتال، تنها کافیست در تریدینگ ویو بعد از نام جفت ارز، کارکتر ” .P ” را قرار دهید. برای مثال نمودار BTCUSDT.P نمودار بیت کوین بر پایه تتر در بازار فیوچرز و نمودار ETHUSDT.P نسبت قیمتی جفت ارز اتریوم/تتر در بازار فیوچرز را نشان میدهند.