در بازار ارزهای دیجیتال این امکان وجود دارد که با سرمایهای کم، کنترل مبلغی چندین برابر بیشتر را در اختیار بگیرید. برای مثال تنها با سرمایه 50 دلاری میتوانید یک معامله به ارز چند صد دلار و حتی چند هزار دلار ایجاد و مدیریت کنید. این همان قدرتی است که لورج یا اهرم در اختیار شما قرار میدهد. اما لوریج چیست و کاربردها و ریسکهای آن کدام است؟ چگونه از اهرم در ارز دیجیتال استفاده کنیم؟
در این مقاله آموزشی از سایت ارزیکال به شما آموزش خواهیم داد چگونه با استفاده از اهرم سودهای بزرگی از بازار بگیرید. البته علاوه بر آن به ریسکها و چالشهای موجود نیز خواهیم پرداخت!
اهرم یا لوریج در ترید چیست؟
استفاده از لوریج (Leverage) مثل بازی با آتش است. از یک طرف میتواند سود بزرگتری ایجاد کند و از طرفی ریسک را بالاتر ببرد. لوریج یا اهرم ابزاری است که به شما کمک میکند با پولی بیشتر از سرمایه واقعی خود معامله ایجاد کنید.
صرافی به شما این اجازه را میدهند که برای مثال اگر 100 دلار سرمایه دارید، یک معامله به ارزش 1000 دلار ایجاد کنید. در اینجا شما عملاً از اهرم 10 استفاده میکنید و حجم معامله خود را 10 برابر افزایش میدهید.
به زبان ساده استفاده از اهرم سرمایهای است که صرافی برای ترید با حجم بالاتر به شما قرض میدهد.
فرض کنید با 100 دلار از اهرم 10 استفاده کردید و یک معامله 1000 دلاری بر روی بیت کوین ایجاد کردید. با هر درصد نوسان قیمت، حساب شما شاهد 10 دلار سود یا ضرر میکند.
در این شرایط اگر یک معامله خرید ایجاد کنید و قیمت بیت کوین 5 درصد رشد کند، حساب 100 دلاری شما به جای 5 دلار، شاهد 50 دلار سود خواهد بود. از طرفی اگر 5 درصد ریزش کند نیز ضرر شما 50 دلار خواهد بود.
در معاملات اهرم دار، سرمایهای که درگیر ترید میکنید مارجین (Margin) نام دارد. اما مارجین ضربدر لوریج را حجم معاملاتی (Position Size) مینامند. در این نوع معاملات سود و ضرر بر حسب حجم معاملاتی محاسبه میشود.
تا اینجا به سوال لوریج چیست پاسخ دادیم؛ اما کاربردها و ریسکهای آن کدام است؟ در ادامه به این سوالات میپردازیم و نحوه استفاده آن را آموزش خواهیم داد.
کاربرد اهرم در ارز دیجیتال چیست؟
معاملهگری در بازار ارزهای دیجیتال محبوبیت بالایی دارد و دلیل اصلی آن چیزی جز هیجان حاصل از استفاده لوریج نیست. حتماً باید به این نکته توجه کنید که لوریج تنها در معاملات فیوچرز قابل استفاده است!
در این بخش قصد داریم به مزایا و ویژگیهای اهرم در ارز دیجیتال اشاره کنیم. اما در ادامه و در بخش “ریسکهای استفاده از لوریج چیست؟” به ریسکهای آن نیز خواهیم پرداخت.
1) افزایش سود با سرمایه کم
اولین و شاخصترین کاربرد اهرم در ارز دیجیتال امکان افزایش سود با سرمایه کم است. به این صورت که با یک سرمایه اولیه کم میتوانید چندین برابر سود بیشتر کسب کنید. در بازار ارزهای دیجیتال صرافیها امکان استفاده از حتی اهرم 200x را فراهم میکنند.
اما همانطور که این یک ویژگی جذاب و کاربردی است، از طرفی میتواند ریسک معاملات شما را چندین برابر کند. استفاده از اهرمهای معاملاتی بالا، به تجربه کافی در بازار و اطمینان حداکثری نسبت به تحلیل نیاز دارد.
2) امکان ایجاد چند معامله همزمان
دیگر کاربرد مهم لوریج در ارزهای دیجیتال امکان تنوع بخشی به معاملات است.
فرض کنید 5 معامله جذاب در پیش دارید اما تنها 100 دلار سرمایه برای ایجاد این معاملات در اختیار دارید. در این شرایط میتوانید سرمایه خود را 5 قسمت تقسیم کنید و هر یک از 20 دلاریها را با اهرم 5 در یکی از معاملات قرار دهید.
در این شرایط با همان 100 دلار سرمایه عملاً میتوانید به صورت همزمان 5 معامله 100 دلاری ایجاد کنید و فرصت را از دست ندهید.
3) بهینه سازی مدیریت سرمایه
استفاده از لوریج در ترید، نقدینگی را بشدت افزایش میدهد. در حالی که با افزایش نقدینگی ریسک معاملات نیز افزایش مییابد، اما مدیریت سرمایه آسانتر میشود.
برای مثال ممکن است با 100 دلار نتوانید سرمایه خود را به آسانی بخش بندی و آن را مدیریت کنید. اما زمانی که از اهرم استفاده میکنید، نقدینگی افزایش مییابد و راختتر میتوانید آن را مدیریت کنید.
توجه کنید مدیریت سرمایه مهمترین اصل در معاملات اهرم دار است. چون باعث میشود ریسک معاملات کنترل شود و سود به حداکثر میزان خود برسد.
4) قابلیت استفاده در معاملات دو طرفه
در بازار فیوچرز کاربران میتوانند هم از رشد و هم از ریزش قیمت کسب سود کنند. به این صورت که با ایجاد معاملات خرید (Long) از رشد قیمت و با ایجاد معاملات فروش (Short) از ریزش قیمت کسب سود میکنید.
یکی از مزایا و ویژگیهای مهم اهرم در ارز دیجیتال استفاده دو طرفه آن است. یعنی هم در معاملات خرید و هم در معاملات فروش میتوانید از آن استفاده و سرمایه خود را چند برابر کنید!
ریسکهای استفاده از لوریج چیست؟
بالاتر با اهرم در ارز دیجیتال آشنا شدیم و ویژگیهای مثبت آن را شناختیم. اما لوریج یک تیغ دو لبه است و همانقدر که جذابیت دارد، میتواند ریسک نیز داشته باشد. اگر قصد ورود به معاملات اهرم دار را را دارد حتماً باید ریسکهای موجود را بشناسید.
اما چالشها و ریسکهای استفاده از لوریج چیست؟ در ادامه با بررسی مهمترین ریسکهای موجود، به این سوال پاسخ خواهیم داد.
1) زیانهای چند برابری در استفاده از اهرم
اهرم در ارز دیجیتال همانطور که پتانسیل کسب سود را چندین برابر میکند، ضرر و زیان را نیز میتواند چندین برابر افزایش دهد. اگر روند بازار برخلاف دیدگاه شما پیش برود، استفاده از لوریج بالا چالشهای بزرگی ایجاد خواهد کرد.
برای کاهش ریسکها پیشنهاد میشود در شرایط حساس بازار اصلاً از اهرم معاملاتی بالا استفاده نکنید!
2) ریسک لیکویید شدن برای استفاد اهرم در ارز دیجیتال
صرافی تا زمانی به شما قرض میدهد که ضرر حاصل، از مارجین یا همان سرمایه شما بالاتر نباشد. مارجین اعتبار شما در پیش صرافی است و اگر ضرر بزرگتر از آن باشد معامله خودکار بسته و به اصطلاح لیکویید میشود.
فرض کنید با 100 دلار یک معامله با اهرم 10 ایجاد کردید و بازار 10 درصد خلاف جهت معامله شما حرکت میکند. در این شرایط ضرر به 100 دلار گه همان مارجین شماست میرسد و معامله همان لحظه بسته خواهد شد.
به این اتفاق لیکویید شدن میگویند و کل سرمایهای که به آن معامله اختصاص دادید را از بین خواهد برد. لیکویید شدن بزرگترین ریسک استفاده از لوریج است.
3) تاثیرات منفی در کنترل احساسات
با تجربهترین و حرفهای ترین تریدرها نیز اگر کنترل احساسات خود را از دست بدهند، تصمیمات درست اتخاذ نخواهند کرد. روان شناسی و تسلط بر احساسات یکی از مهمترین عوامل در استفاده از اهرم است.
اهرم در ارز دیجیتال حجم معاملات را افزایش میدهد و خواه ناخواه هیجانات و احساسات تریدر را تحت تاثیر قرار میدهد. استفاده از لوریج باید به نوعی باشد که در بدترین شرایط نیز همچنان بتوانید احساسات خود را کنترل کنید!
4) هزینههای پنهان در استفاده از لوریج
در استفاده از معاملات اهرم دار، کارمزد معاملات بر حسب حجم معاملاتی (Position size) محاسبه میشود. به این منظور که هرچه اهرم بالاتر باشد، درصد کارمزد نیز در اهرم ضرب میشود.
از طرفی در معاملات فیوچرز کارمزدی تحت عنوان فاندینگ ریت (Funding rate) وجود دارد که هر 8 ساعت یکبار اعمال میشود. در حالی که میزان آن بسیار پایین است، اما در بلندمدت ممکن از به عددی چشمگیر برسد.
بهترین صرافی برای استفاده از معاملات اهرم دار کدام است؟
کاربران تنها در معاملات فیوچرز میتوانند از اهرم استفاده کنند. در نتیجه بهترین صرافی برای فیوچرز همان بهترین صرافیها برای معاملات اهرم دار هستند.
صرافیهای ایرانی از معاملات فیوچرز و اهرم دار پشتیبانی نمیکنند و موارد خاصی که پشتیبانی میکنند نیز خدمات بسیار محدودتری دارند. در نتیجه کاربران ایرانی برای استفاده از لوریج در تریدهای خود، باید به دنبال بهترین صرافی خارجی بدون تحریم باشند.
لیست بهترین صرافیها برای معاملات اهرم دار به شرح زیر است :
- صرافی ال بانک (Lbank)
- صرافی ایکس تی (XT)
- صرافی توبیت (Toobit)
- صرافی کی سی ایکس (KCEX)
اکنون که به صورت جامع به سوال لوریج چیست پاسخ دادیم، در ادامه به آموزش استفاده از آن خواهیم پرداخت. توجه کنید ادامه آموزش را با صرافی ال بانک پیش خواهیم برد که بهترین صرافی برای معاملات اهرم دار است که به ایرانیان نیز خدمات میدهد.
آموزش استفاده از لوریج در ارز دیجیتال
آموزش استفاده اهرم در ارز دیجیتال را با استفاده از صرافی ال بانک (LBank) پیش میبریم که بهترین انتخاب برای کاربران ایرانی است. اگر هنوز در این صرافی حساب کاربری ندارید، ابتدا با استفاده از آموزش “ثبت نام صرافی ال بانک” یک حساب کاربری ایجاد کنید.
لوریج تنها در بازار فیوچرز قابل استفاده است. پس برای استفاده از این ابزار ابتدا به بخش معاملات فیوچرز مراجعه کنید. ارز مورد نظر را انتخاب کنید و سپس بر روی گزینه اهرمها در بالا صفحه کلیک کنید.
در این بخش باید اهرم مورد نظر خود را انتخاب کنید. کارد بالا برای معاملات خرید (Long) و کارد پایین برای معاملات فروش (Short) است. قبل از ایجاد معامله حتماً بررسی کنید میزان اهرم درست انتخاب شده باشد.
سپس باید حجم معاملاتی را انتخاب کنید، برای انجام این کار دو انتخاب دارد :
- گزینه Cost Value : در این حالت شما مارجین را انتخاب میکنید و لوریج احتساب نمیشود.
- گزینه Nominal Value : در این حالت حجم معاملاتی (مارجین ضربدر اهرم) را تعیین میکنید.
پس از تعیین حجم معاملاتی بر روی گزینه Long یا Short کلیک کنید تا معامله شما ایجاد شود. توجه کنید این صرفاً آموزش استفاده از اهرم بود, برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله “فیوچرز صرافی ال بانک” را مطالعه کنید.
نحوه محاسبه سود و ضرر معاملات اهرم دار
اکنون که هم به صورت تئوری و هم به صورت عملی با استفاده از لوریج آشنا شدیم، زمان آن است که به نحوه محاسبه سود و ضرر معاملات اهرم دار بپردازیم.
قبل از هر چیز به این نکته توجه کنید که تمامی سود و ضررها بر حسب حجم معامله محاسبه و اعمال میشوند. اگر قیمت 5 درصد نوسان کند، سود و ضرر آن بر حسب حجم معاملاتی محاسبه خواهد شد.
نحوه محاسبه Position size به شرح زیر است :
- مارجین x اهرم = حجم معاملاتی
نحوه محاسبه سود و ضرر :
- در معاملات خرید : ((قیمت ورود – قیمت خروج) / قیمت ورود) x حجم معامله
- در معاملات فروش : ((قیمت خروج – قیمت ورود) / قیمت ورود) x حجم معامله
هر میزان از نوسان قیمت را باید بر اساس حجم معاملاتی محاسبه کنیم. یعنی اگر حجم سرمایه شما 100 دلار و اهرم 10 است، حجم معاملاتی برابر با 1000 دلار خواهد بود. در این شرایط اگر قیمت 2 درصد نوسان کند، سود و ضرر برابر با 20 دلار خواهد بود.
اشتباهات رایج استفاده از اهرم در ارز دیجیتال
در این مطلب آموزشی از سایت ارزیکال هر آنچه که باید در رابطه با اهرم در ارز دیجیتال بدانید آموزش دادیم و به صورت جامع به سوال لوریج چیست پاسخ دادیم. اما برخی اشتباهات پرتکرار وجود دارد که متاسفانه اکثر تریدرها نسبت به آن بی توجه هستند. در ادامه به معرفی و بررسی این موارد خواهیم پرداخت!
رایجترین اشتباه کاربران در استفاده از اهرم معاملاتی به شرح زیر است :
- استفاده از اهرم بیش از حد : انتخاب میزان اهرم باید با توجه به میزان سود و ضرر و البته شرایط بازار انجام شود. استفاده لوریج با میزان بیش از حد زیاد ریسکهای بالایی در پی دارد.
- عدم استفاده از حد ضرر (Stop Loss) : برخی از تریدرها در معاملات فیوچرز حد ضرر قرار نمیدهند. این میتواند باعث لیکویید شدن حساب و ایجاد چالشهای جدی شود.
- نادیده گرفتن هزینههای معاملات اهرمی : استفاده از اهرمهای بالا میزان کارمزد را نیز افزایش میدهد. متاسفانه گاهی کاربران نسبت به این موضوع بیتوجه هستند و معاملات را برای مدت زمان طولانی فعال نگه میدارند.
- فقدان مدیریت احساسات : استفاده از لوریج بالا، احساسات تریدر را به چالش میکشد. عدم مدیریت احساسات یکی از بزرگترین اشتباهاتی است که اکثر تریدرها نسبت به آن بی توجه هستند؛ اما تاثیر زیادی در برآیند معاملاتی دارد.
اگر قصد استفاده از لوریج را دارید؛ حتماً به نکاتی که در این بخش اشاره کردیم توجه کنید. این موارد، اشتباهات رایج اکثر معاملهگران است کو دلیل اصلی عدم موفقیت آنها در بازار محسوب میشوند.
تشکر از توضیحات کامل و شاملی که بسیار روان آن را بیان کردید ، من چون تازه(چند روزه) وارد معاملات رمز ارز شدم و مقداری هم ضرر کردم اما امیدوارم به کمک شما و دانش شما توی معاملاتم به سود دهی برسم
امیدوارم موفق باشید؛ تیم ارزیکال همیشه در کتار شما هست