آموزشمطالب

تفاوت اسپات و فیوچرز چیست؟ بررسی فرق اسپات و فیوچرز

بازارهای مالی برای ساده‌تر شدن معاملات و خرید و فروش دارایی‌ها ایجاد شدند. هدف اصلی از این نوع بازارها، فراهم سازی امکان معامله دارایی‌ها و البته کسب سود از این معاملات است. با توجه به نیاز کاربران، روش‌های معاملاتی متنوعی در این بازارها وجود دارد که محبوب‌ترین آن‌ها روش‌های اسپات (Spot) و فیوچرز (Futures) هستند. تفاوت اسپات و فیوچرز چیست و کدام یک بهتر است؟

در این مقاله آموزشی از سایت ارزیکال به معرفی هر یک از این روش‌های معاملاتی خواهیم پرداخت.

معاملات اسپات و فیوچرز چیست؟

برای بررسی تفاوت اسپات و فیوچرز، ابتدا باید با این دو سبک معاملاتی، کامل آشنا شویم. در بازارهای مالی معاملات با توجه به نیازهای موجود، به شکل‌های مختلف انجام می‌شوند.

معاملات اسپات و فیچرز دو دسته از محبوب‌ترین و پرکاربردترین معاملات در بازارهای مالی محسوب می‌شوند. برای آن که به خوبی فرق میان این دو را متوجه شویم، در ادامه به پاسخ سوال “معاملات اسپات و فیوچرز چیست” خواهیم پرداخت.

آشنایی با معاملات اسپات

معاملات اسپات

معاملات اسپات پرکاربردترین نوع معاملاتی در بازارهای مالی از جمله بازار ارزهای دیجیتال است.

معاملات اسپات (Spot) به خرید و فروش دارایی‌های مالی مختلف مانند سهام، ارزهای دیجیتال یا کالاها برای پرداخت و تحویل فوری اشاره دارد. این معمولاً شامل معاملاتی است که “درجا” تسویه می‌شوند. به این معنی که مبادله دارایی‌ها و وجوه تقریباً بلافاصله پس از توافق بر سر معامله انجام می‌شود.

ساده‌تر توضیح دهیم؛ معاملات اسپات به صورت لحظه‌ای انجام می‌شوند. فرض کنید بیت کوین در حال حاضر 65000 دلار ارزش دارد. در معاملات اسپات ما توافق می‌کنیم تا معامله در همان قیمت مورد نظر به صورت لحظه‌ای یا به اصطلاح نقطه‌ای انجام شود.

نکته مهم در آنجاست که این معاملات به صورت واقعی انجام می‌شود و قراردادی نیست.

در بازار ارزهای دیجیتال نیز معاملات اسپات مشابه همان معاملات سنتی عمل می‌کنند. این شامل خرید یا فروش ارزهای دیجیتال برای تحویل و تسویه فوری ارزهای دیجیتال است. زمانی که در معاملات اسپات به خرید یک دارایی می‌پردازیم، ما صاحب آن دارایی هستیم. می‌توانیم دارایی را از صرافی به کیف پول انتقال دهیم و از آن استفاده کنیم.

در ادامه به معرفی معاملات فیوچرز می‌پردازیم؛ در مقایسه آن با معاملات اسپات، بهتر هر کدام را درک خواهید کرد. سپس به بررسی تفاوت اسپات و فیوچرز خواهیم پرداخت.

آشنایی با معاملات فیوچرز

معاملات فیوچرز

اکنون که با معاملات اسپات آشنا شدیم، زمان آن است تا با معاملات فیوچرز نیز آشنا شویم و سپس به مقایسه فرق اسپات و فیوچرز بپردازیم.

معاملات فیوچرز مانند شرط بندی بر روی قیمت آینده دارایی‌هایی از جمله سهام، کالا یا ارز دیجیتال است. در این نوع معاملات به جای خرید یا فروش واقعی دارایی‌ها، با خرید یا فروش آن با قیمتی خاص در تاریخ آینده موافقت می‌کنید.

معاملات فیوچرز به زبان ساده مثل آن است که یک دارایی را قیمت فعلی خریداری کنید با این هدف که بعداً تحویل بگیرید.

معاملات فیوچرز در بازار ارزهای دیجیتال را ساده توضیح دهیم :

در فیوچرز یک قرارداد می‌بندیم که دارایی را با قیمت فعلی اما در آینده معامله کنیم.

معاملات فیوچرز دو طرفه است. این یعنی ما می‌توانیم هم از رشد و هم از ریزش قیمت کسب سود کنیم؛ این مهم‌ترین تفاوت معاملات اسپات و فیوچرز است.

در معاملات خرید (Long)، مانند خرید اسپات، اگر قیمت رشد کند ما هم سود کسب می‌کنیم. اما در معاملات فروش (Short) از ریزش قیمت کسب سود می‌کنیم.

فرض کنید ما یک معامله فروش بر روی بیت کوین باز کردیم. در این شرایط انگار ما مقداری بیت کوین قرض گرفتیم، آن فروختیم و را تبدیل به دلار کردیم؛ اما قرار است در آینده بیت کوین را برگردانیم.

اگر قیمت بیت کوین ریزش کند، با حجم دلار کمتری می‌توانیم بیت کوین خریداری کنیم و قرض را پس دهیم. با این کار از ریزش بیت کوین سود کسب می‌کنیم. امااگر قیمت رشد کند، مجبوریم همان مقدار بیت کوین را با مبلغی بالاتر خریداری کنیم تا در تاریخ مشخص پس دهیم، در نتیجه متضرر خواهید شد.

ویژگی معاملات اسپات و فیوچرز چیست؟

معاملات اسپات و معاملات فیوچرز دو نوع کاملاً مختلف از روش‌های معاملاتی در بازار ارزهای دیجیتال هستند. اما مهمترین تفاوت این دو به دلیل ویژگی هر یک از آن‌هاست.

در ادامه به بررسی ویژگی هر دو آن‌ها خواهیم پرداخت. درک این ویژگی‌ها کمک می‌کند تا فرق اسپات و فیوچرز را بهتر بشناسیم.

ویژگی معاملات اسپات (Spot)

معاملات اسپات برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال به صورت واقعی مناسب است. ویژگی معاملات اسپات به شرح زیر است :

  • در معاملات اسپات، معامله‌گران ارزهای دیجیتال را به در زمان حال بازار می خرند یا می‌فروشند.
  • معاملات اسپات شامل تبادل واقعی ارزهای دیجیتال بین خریداران و فروشندگان است.
  • معاملات اسپات حالت ساده سازی شده معاملات است. این نوع معاملات برای سرمایه گذارانی که به دنبال سبد هولد ارزهای دیجیتال هستند مناسب است.
  • معاملات Spot معمولاً برای خرید، فروش و نگهداری مستقیم ارزهای دیجیتال استفاده می‌شود.

اگر در بازار ارزهای دیجیتال به دنبال سرمایه گذاری هستید، معاملات اسپات برای شما مناسب است.

ویژگی معاملات فیوچرز (Futures)

بالاتر به ویژگی معاملات اسپات پرداختیم. برای بررسی تفاوت اسپات و فیوچرز در ادامه به بررسی ویژگی معاملات فیوچرز خواهیم پرداخت.

  • معاملات فیوچرز همچنین به عنوان قراردادهای آتی شناخته می‌شوند. این نوع معاملات یک محصول معاملاتی مشتقه است که به معامله‌گران اجازه می‌دهد تا در مورد قیمت آینده دارایی‌ها، بدون داشتن دارایی پایه ترید کنند.
  • معاملات فیوچرز به دو صورت استاندارد و پرپچوال انجام می‌شود.
  • این نوع معاملات به معامله‌گران اجازه می‌دهد تا از اهرم معاملاتی (Leverage) استفاده کنند. به این معنی که می توانند معاملات بزرگتری را با مقدار سرمایه کمتر ایجاد کنند. این امر هم سود و هم زیان احتمالی را بیشتر می‌کند.
  • تسویه در معاملات فیوچرز به صورت دوره‌ای و معمولاً هر چند ساعت یکبار اتفاق می‌افتد.

فیوچرز در میان معامله‌گرانی که می‌خواهند از نوسانات کوتاه‌مدت قیمت کسب سود کنند و از اهرم‌ها برای افزایش حجم معاملاتی خود استفاده کنند، محبوب‌تر است. این نوع معاملات ریسک بالاتری دارد و مناسب برای معامله‌گران کم تجربه نیست.

تفاوت اسپات و فیوچرز چیست؟

بالاتر به سوال اسپات و فیوچرز چیست پاسخ دادیم؛ اما تفاوت اسپات و فیوچرز کدام است؟ در این بخش از آموزش قصد داریم به اصلی‌ترین فرق‌های این دو روش معاملاتی بپردازیم.

1) ماهیت قرارداد اصلی‌ترین تفاوت اسپات و فیوچرز

تفاوت اسپات و فیوچرز در قراردادها

اولین و شاخص‌ترین فرق اسپات و فیوچرز نوع معاملات است. به این صورت که قرارداد تعریف می‌کند طی معامله خریداران و فروشندگان چگونه معامله را انجام می‌دهند.

معاملات اسپات : معاملات Spot شامل مبادله مستقیم دارایی‌ها به قیمت لحظه‌ای بازار است. در این نوع معاملات هیچ قرارداد خاصی وجود ندارد و خرید و فروشنده در لحظه معامله را انجام می‌دهند و به پایان می‌رسد. خریداران و فروشندگان به طور مستقیم در مورد شرایط معامله توافق می‌کنند.

معاملات فیوچرز : معاملات آتی یا همان فیوچرز شامل قراردادهای استاندارد شده است که در بازارهای آتی معامله می‌شوند. این قراردادها دارایی مورد معامله، قیمتی که معامله با آن انجام می‌شود و تاریخ تسویه را مشخص می‌کند. معاملات فیوچرز لزومی بر انجام واقعی و انتقال دارایی ندارند و معامله صرفاً به صورت یک قرارداد انجام می‌شود.

2) جهت معاملات و امکان کسب سود

امروزه با گسترش معاملات قراردادی، کسب سود از نوسانات قیمتی دیگر محدود به یک جهت نیست. به این منظور که علاوه بر رشد قیمت، حتی ریزش قیمت نیز امکان درآمدزایی دارد. اما این کار نیز به بازار دو طرفه دارد.

معاملات اسپات : در این نوع معاملات ما با قراردادها سر و کار نداریم. در این نوع معاملات خرید واقعی دارایی‌ها انجام می‌شود و معاملات قراردادی و دو طرفه وجود ندارد. در نتیجه امکان کسب درآمد از ریزش بازار فراهم نیست.

معاملات فیوچرز : به دلیل قراردادی بودن معاملات فیوچرز، در این نوع معاملات شاهد بازاری دو طرفه هستیم. به این منظور که معامله‌گران می‌توانند هم بر روی رشد و هم بر روی ریزش قیمت دیدگاه ایجاد کنند و در آن راستا قرارداد ایجاد کنند. بازار فیوچرز یک بازار دو طرفه برای کسب سود از ارزهای دیجیتال است.

این موضوع باعث محبوبیت معاملات Futures می‌شود و یکی از مهمترین موارد در تفاوت اسپات و فیوچرز است.

4) تفاوت اسپات و فیوچرز در زمان انجام معاملات

یکی از اصلی‌ترین موارد در تعیین تفاوت اسپات و فیوچرز زمان اجرای معامله است. در ادامه به زمان اجرای معامله در هر نوع از معاملات را آموزش خواهیم داد.

معاملات اسپات : معاملات اسپات شامل مبادله فوری دارایی‌هاست. در معاملات اسپات نیز امکان سفارش گذاری وجود دارد. اما باز هم زمانی که قیمت به نقطه ورود می‌رسد، معامله در لحظه انجام می‌شود.

معاملات فروش : این نوع معاملات شامل توافقاتی برای خرید یا فروش دارایی‌ها به قیمت از پیش تعیین شده، اما در آینده است. معامله فیوچرز لزوماً شامل مبادله فوری نیست. در عوض، این تعهد به خرید یا فروش در زمان آینده است. در واقع دو طرف قرارداد امیدوار هستند قیمت در آینده با تحلیل آن‌ها پیش برود

4) اهرم (Leverage)

اهرم در معاملات فیوچرز

در معاملات اسپات از اهرم (Leverage) استفاده نمی‌شود؛ زیرا معاملات بلافاصله با قیمت فعلی بازار تسویه می‌شوند. این موضوع باعث می‌شود معاملات اسپات در محیطی با ریسک پایین معاملات را پیش ببریم. عدم امکان استفاده از لوریج باعث می‌شود معامله‌گران لیکویید نشوند.

معاملات فیوچرز اجازه استفاده از اهرم‌های معاملاتی را فراهم می‌کنند. به این معنی که معامله گران می‌توانند موقعیت‌های بزرگتر را با مقدار سرمایه کمتری اجرا کنند. با استفاده از اهرم معاملاتی، هم سود و هم زیان احتمالی معامله‌گران چند برابر می‌شود.

این مهم‌ترین فرق اسپات و فیوچرز برای معامله‌گران کوتاه مدت است.

5) فرق اسپات و فیوچرز در تعیین قیمت

تعیین قیمت در معاملات اسپات و فیوچرز ممکن است متفاوت باشد. میزان عرضه و تقاضا عامل اصلی در قیمت گذاری است. این در حالی است که ممکن است قیمت گذاری در بازار فیوچرز به دلیل عوامل مختلف کمی متفاوت باشد.

معاملات اسپات : در معاملات اسپات قیمت دارایی‌ها با توجه به پویایی عرضه و تقاضا در بازار تعیین می‌شود. قیمت لحظه‌ای با توجه به معاملات اسپات تعیین می‌شود. از آنجایی که قیمت بر پایه عرضه و تقاضا تعیین می‌شود، پویایی بالاتری در بازار شاهد هستیم.

معاملات فیوچرز : در معاملات آتی، قیمت با توافق بین خریداران و فروشندگان در قرارداد آتی تعیین می‌شود. در نتیجه ممکن است به دلیل عواملی مانند فاندینگ فی و هزینه‌های جانبی قراردادها، قیمت بت معاملات اسپات متفاوت باشد.

اسپات بهتر است یا فیوچرز؟

بالاتر به تفاوت اسپات و فیوچرز پرداختیم و 5 مورد از مهمترین فرق میان این دو معاملات را بررسی کردیم. اما اسپات بهتر است یا فیوچرز؟

در پاسخی کوتاه به این سوال باید گفت هر دو مورد گزینه‌های خوبی هستند؛ اما هر یک برای دسته‌ای از کاربران برتری دارد. برای برخی از معامله‌گران و فعالیت بازار معاملات اسپات و برای برخی دیگر معاملات فیوچرز گزینه بهترین است.

اما هر یک از بازارها برای کدام دسته از کاربران مناسب است؟ در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت که هر دسته از کاربران باید جذب کدام یک از این دو بازار جذاب شوند.

معاملات اسپات برای چه دسته از کاربران بهتر است؟

معاملات اسپات معاملاتی ساده و قابل درک آسان هستند. در این معاملات قیمت خرید و حجم معاملاتی مورد نظر را مشخص می‌کنیم و یک سفارش قرار می‌دهیم. هر زمان قیمت بازار به قیمت سفارش ما برسد معامله ما به صورت آنی و واقعی انجام می‌شود.

 معاملات اسپات برای این دسته از کاربران مناسب است :

  • سرمایه گذاران میان مدت و کوتاه مدت
  • افرادی که به دنبال ترین‌های روزانه هستند
  • تریدهای کم تجربه‌تر
  • افرادی که قصد برداشت دارایی از صرافی و استفاده از آن را دارند

ساز و کار معاملات اسپات بسیار آسان و بدون پیچیدگی است. این نوع معاملات در بازار ارزهای دیجیتال حجم معاملاتی بالاتری دارد و کاربرد بسیار گسترده‌ای دارد.

معاملات فیوچرز مناسب برای چه دسته از کاربران است؟

همانطور که در بررسی تفاوت اسپات و فیوچرز نیز بررسی کردیم، معاملات فیوچرز ریسک بالاتری دارد. به دلیل استفاده از اهرم‌های معاملاتی در این نوع معاملات مدیریت سرمایه کمی پیچیده‌تر است.

 معاملات فیوچرز برای این دسته از معامله‌گران مناسب است :

  • معامله‌گرانی که تجربه بیشتری در بازار دارند و دچار تصمیمات هیجانی نمی‌شوند
  • کاربران و تریدرهایی که قصد دارند از هر دو جهت بازار کسب سود کنند
  • معامله‌گران کوتاه مدت که قصد نوسان گیری کوتاه را دارند

این دسته از معاملات ریسک بالاتری دارند اما برای تریدرها و افرادی که به دنبال نوسانات کوتاه مدت هستند جذاب‌تر است.

سخن پایانی در رابطه با تفاوت اسپات و فیوچرز

در این مقاله به صورت کامل به تفاوت اسپات و فیوچرز پرداختیم و سعی کردیم به زبانی ساده این موضوع را آموزش دهیم. با توجه به فرق اسپات و فیوچرز و مزایا و معایب آن‌ها؛ هر یک برای دسته‌ای از کاربران کارایی بیشتری دارند.

زمان تسویه معاملات، جهات معاملاتی، امکان استفاده از اهرم و نحوه تعیین قیمت از اصلی‌ترین تفاوت این دو معاملات هستند.

بازار ارزهای دیجیتال پر از فرصت درآمدزایی است. تریدرها باید با توجه به نیاز خود هر یک را انتخاب کنند و با توجه به نیاز خود نوع معاملاتی را انتخاب کنند. ما در کانال تلگرامی ارزیکال بهترین فرصت‌های معاملاتی هم برای اسپات و هم برای فیوچرز را معرفی می‌کنیم.

با عضویت در کانال تلگرامی ارزیکال، به بهترین فرصت‌های معاملاتی دست پیدا کنید!

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا